top of page
Etsi

Ajatusjohtajuus on vedonlyöntiä sanoilla

  • Matti
  • 19. syysk. 2019
  • 1 min käytetty lukemiseen

Tänään tuli vastaan internetin ihmeellisessä maailmassa Simon Sinekin lyhyt insertti johtamisesta ja riskinotosta. Tiivistys lyhyesti, todelliset johtajat (leader) ottavat riskiä ensimmäisenä ja sen takia he ovatkin johtajia. Tämä on varmasti juuri näin, mutta mikä on riskinoton panos, mistä muodostuu kerroin ja voiko tässä edes voittaa?


Ajatusjohtajuus on pohjimmiltaan vedonlyöntiä. Veto otetaan vastaan, kun sanoo, kirjoittaa tai tuo julki ajatuksia. Panoksena voi olla esimerkiksi sosiaalinen asema, maine, kunnia tai yhteisön ja ryhmän hyväksyntä.


Kirous ajatusjohtajuudessa on se, että ajatus ei saisi olla liikaa ristiriidassa nykyhetken ja siinä vallitsevien normien kanssa. Vedonlyönnin kertoimet kasvavat nopeasti, jos kukaan ei ymmärrä mihin ja miten julki tuotu ajatus liittyy mihinkään.


Jos ristiriitaa ei ole riittävästi, kertoimet ovat pienet ja todennäköisesti joku muukin pelaa samaa kohdetta isommilla panoksilla. Kuten vedonlyönnissä yleensä, varmoja vetoja ei ole ja jos onkin niin ei niillä mitään pitkässä juoksussa voita. Eli jos haluaa erottua ja saavuttaa voittoja, pitää löytää oikeat kohteet. Kannattaa panostaa ylikertoimiin.


Armollista ajatusjohtajuudessa on se, että usein ihmiset haluavat hyväntahtoisesti toisten onnistuvan. Vaikka esitetyt ajatukset olisivat hieman normista poikkeavia, tai heikosti muotoiltuja, ne halutaan usein ymmärtää oikein ja rakentavasti. Kaikki tavallaan pelaavat samaan maaliin, jos yleisön saa houkuteltua samalle puolelle. Tätä voidaan kutsua kotikenttäeduksi.


Tarinankerronta ja retoriikka ovat tärkeitä osaamisaloja viestinnässä. Ne ovatkin juuri niitä välineitä, joilla voi saada kotikenttäedun ja pienentää omaa riskiä. Eikä siis ihme, että storyteller tai tarinallistaja ovat nykyään ammattinimikkeitä. Hyvissä tarinoissa on riittävästi tuttua ja tuntematonta, sopivasti ristiriitoja ja ratkaisuja.


Mitä tässä ajatusjohtajuuden vedonlyönnissä voi voittaa? Kuten yleensä vedonlyönneissä oman panoksen ja vähän ekstraa. Samalla tulee tuettua tiedettä ja kulttuuria sekä kansansivistystä. #veikkaus


Mielestäni ajatusjohtajuudessa on kysymys nimenomaan tästä.


 
 
 

Commentaires


  • twitter
  • linkedin

©2019 by Matti Tähtinen.

bottom of page